Adelsgatan 24
—-Nuvarande företag (2020)—-
Rumblewood
—-Tidigare företag———-
Suntrip,
Marimeko,
Häggströms guldsmedsaffär.
Byggnaden Adelsgatan 24 ligger i kvarteret Kasken 2. Huset är uppfört på 1860-talet.
Nuvarande företag
Gatuplan
I gatuplanet finns Rumblewood.
Rumblewood
Rumblewood är verksam inom inom Mediaproduktion och Film- & Musikproduktion.
”Vår gata är även en mötesplats för företagare emellan! På Adelsgatan 24, finner ni Rumblewood – Story Driven Films. Ett regissör- och producentdrivet produktionsbolag som erbjuder unik storytelling. Med regissör Jacqueline Ragheb i spetsen, hjälper teamet företagare att nå sina mål med filmer där storyn spelar huvudrollen. Från deras studio i hjärtat av Visby skapar teamet filmer och kampanjer som fångar publiken och får fram dess kunders budskap. Stolta är vi att Rumblewood kan titelera sig med Årets unga företagare 2019 på Gotland, de är dom väl värda”.
Övervåning och inredd vindsvåning Uthyrningsbostäder. Övervåning, 3 rok c:a 60 m2 med tre fönster mot Adelsgatan. Vindsvåning, 2 rok c:a 50 m2 med fin utsikt över staden. I norra delen av gårdshuset finns en uthyrningsbostad, 4 rok c.a 70 m2 i etage med entré mot Kaskens gränd och i södra delen av gårdshuset finns en etagelägenhet på c:a 60 m2.
Tidigare företag
Företag | Ungefärligt årtal | Ägare/butikschef | Anmärkning |
Suntrip | |||
Marimeko kläder | 2003 – 2011 | Eila Rondahl | |
Häggströms guldsmedaffär | 1875 – 2003 | Sonja Nilsson, Simon Karlström m.fl. |
Häggströms guldsmedsaffär
Häggströms stänger verksamheten
Den sista maj 2003 stängde Häggströms guldsmedsaffär för gott efter att ha haft igång sin verksamhet i staden under 137 år. Sonja Nilsson, som tillsammans med Simon Karlström tog över firman 1964, berättar för Helagotland, i anslutning till stängningen, om företagets verksamhet under de många åren. Sonja Nilsson minns ännu dagen då hon började i företaget, som var den 16 juni 1946. Dåvarande chefen ville ha ett biträde och ringde Sonjas föräldrar. Hon har nu jobbat 57 år i företaget. - Jag har alltid tyckt om mitt arbete i guldsmedsbutiken. Det är en särskild charm att få syssla med ädla stenar, pärlor, silver och guld, naturens produkter som har blivit förädlade av människan -.
Familjen Häggström
Häggströms guldsmed grundades av Carl Johan Häggström, år 1866. Häggström var född 1839 och kom från Västervik. Den första affären låg på annan plats vid Adelsgatan. Det var sannolikt 1875 som guldsmedsaffären flyttade till huset här vid Adelsgatan 24, som uppfördes omkring 1860. När grundaren C J Häggström dog 1894 fick hans hustru Margaretha Persdotter från Levide ta över ägandet av affären. Senast år 1920 bildades C J Häggströms Guldsmed AB, för från det året står aktiebolaget som ägare till fastigheten. C J Häggström dotter, Anna Ljungberg, fick sedermera ta över som chef för guldsmeden. Hennes två barn är ännu i livet och bor på fastlandet. Simon Karlström började som guldsmed hos Häggströms 1918. Verkstaden bakom butiken, ursprungligen uppförd 1871, är från den tiden ännu densamma år 2003, då när verksamheten upphörde. Detsamma gällde för verktygen som användes, många handgjorda, liksom pallar och bräden.
Kvartetten bakom verksamheten
År 1946 började, som nämnts Sonja Nilsson hos Häggströms, och 1953 kom också Simon Karlströms son, Sven Karlström till företaget. Sven startade sitt arbete först som springschas och sedan som lärling och utbildade sig till guldsmed. Med fem års avbrott för arbete i Stockholm åren 1960-1965, har han varit Häggströms trogen. I Stockholm var arbetet mer specialiserat, konstaterar Sven. Här hos Häggströms är verkstaden mindre och man får göra allt inom guldsmedsyrket vilket är roligare. År 1964 tog Sonja Nilsson och Simon Karlström över ansvaret för firman. Personalen utökades den 14 september 1965, för då började Marianne Jonsson, som kom direkt från skolan och fick jobb i guldsmedsaffären. När Simon går bort 1968 blir det Sonja och Sven som får ta över rodret i företaget. Den 16 december 1974 började Karin Gustafsson, som är dotter till Sonja Nilsson, att arbeta i butiken. Sedan dess är det kvartetten Sonja och Sven som ägare, samt som anställda, Marianne och Karin, som har drivit företaget fram till 2003.
Offentliga föremål
Att Häggströms guldsmedsaffär har levererat många föremål, synliga i offentliga sammanhang, är kanske inte så känt. Dit hör Domkyrkans brudkrona med inskriptionen ”Till jungfruliga brudars prydnad” tillverkad hos Häggströms, brudkronan i Öja kyrka, komponerad och tillverkad av Simon Karlström liksom biskopens i Visby stift kors, tillverkad i Häggströms verkstad. I Häggströms verkstad har också tillverkats bland annat gotlandsdräktens smycken i silver. Smycken i guld och silver, ljusstakar i olika modeller, och matsilver hör till de genom åren populära föremålen hos kunderna.
Kunder över generationer
Det har alltid varit roligt att arbeta här. Gotlänningarna har varit kvalitetsmedvetna och till exempel ofta valt att köpa bestick i silver, och presenter till dop, konfirmation och lysning i guld eller silver, konstaterar Sonja, Marianne, Karin och Sven. Guldsmedsbutikens kunder har kommit från hela Gotland. Under åren som gått har generationerna avlöst varandra och många trogna kunder är välkända i butiken. Särskilt roligt har det varit att många först kom hit med sina föräldrar, som ofta innan dessförinnan köpt doppresent till barnen. Sedan har föräldrarna återkommit för att handla konfirmationspresenter och som vuxna har barnen själva kommit för att köpa förlovnings- och vigselringar, morgongåvor och lysningspresenter. Sortimentet hos Häggströms Guld har alltid varit klassiskt med matsilver, corpus i silver, smycken i silver och guld, med pärlor och ädla stenar. Varulagret har köpts från fastlandet, men mycket har också tillverkats i den egna verkstaden.
Familjär verksamhet
Vi har blivit vänner med många kunder. De som har återkommit genom åren har ofta gärna satt sig ner en stund här i butiken för att prata, eller om de har haft något att berätta. Roligt har också varit med kunder som velat ha en viss modell av exempelvis bordssilver, men som inte själva har kommit ihåg vilken som har varit den aktuella. Men vi brukar komma ihåg, säger Sonja, Marianne, Karin och Sven, kvartetten som efter många år tillsammans splittras när Häggströms Guldsmeds AB stänger butiken och verkstaden. Agge Ahlin (keramiker, Gottvaldska) har nu köpt huset, men klart är att butiksinredning och verkstad ska bevaras, även om verksamheten blir en annan.
K-märkt
Såväl butik som verkstad är dokumenterade av Länsmuseet i bild och text. Den fasta inredning i butiken är daterad till 1910, det gäller exempelvis väggskåpen, och det blyinfattade skyltfönstret mot gatan, är kulturminnesmärkt. Detsamma gäller verkstaden, guldsmedjan bakom affärslokalen. Mycket i butiken och verkstaden är kvar i ursprungligt skick sedan slutet av 1800-talet.
Husen och gården
Huvudbyggnaden längs Adelsgatan är uppförd på 1860-talet. Gårdshuset i sydöst mot Kaskens gränd uppfördes omkring 1888 och är ombyggt till uthyrningsbostäder. Byggnaden i nordöst uppfördes som verkstad 1871.
Kvarteret Kasken 2
På 1646 års karta är kvarteret markerat som åkermark och ingick i Biskopsåkern. Kvarteret planlades och infästes under 1700-talets andra hälft. Ursprungligen utgjordes kvarteret av sju fastigheter, vilka omdanades under 1800-talets mitt. Fastigheterna har sedan dess bevarat sin utbredning. Under 1700-1800-talet beboddes kvarteret främst av arbetare, hantverkare och sjömän.
Fastigheten Kasken 2 är belägen i den mellersta delen av kvarteret och gränsar till Adelsgatan i nordväst och Kaskens gränd i sydost. Fastigheten infästes första gången 1760 och utgjordes ursprungligen av två tomter, vilka benämndes Klinteroten III: 16 och 20. Vid 1785 års husklassifikation var de båda tomterna bebyggda med vardera ett trähus med brädtak. Sannolikt revs dessa byggnader i samband med tomtsammanslagningen under 1800-talets andra hälft och sedan dess har fastigheten bevarat sin utbredning. På 1883 års karta fanns den nuvarande huvudbyggnaden, från 1800-talets andra hälft, uppförd omkring 1860, markerad med långsidan i liv med Adelsgatan. Vid den här tiden fanns även två uthusbyggnader. Den ena var placerad längs den nordöstra fastighetsgränsen och den andra var belägen i tomtens sydöstra hörn och med långsidan längs den sydvästra fastighetsgränsen. Den senare uthusbyggnaden revs sannolikt någon gång efter 1936. Uthusbyggnaden i nordöst revs delvis med anledning av att det nuvarande gårdshuset från omkring 1888 uppfördes. Byggnaden är placerad med långsidan ut mot Kaskens gränd. Centralt placerad i byggnadens sydöstra fasad finns ett portlider. Byggnadskroppen i söder fungerade tidigare som tvättstuga, förråd och som gesällbostad. I den norra byggnadskroppen inrymdes kokslager och avträden. Sammanbyggt med huvudbyggnaden och gårdshuset finns en verkstad från 1871, placerad längs den nordöstra tomtgränsen. Sannolikt motsvarar denna byggnad den ena uthusbyggnaden på 1883 års karta. Fastighetens gårdsrum avskärmas mot Adelsgatan genom en gångport med en dörr klädd med fiskbensställd panel. Ovanför dörren finns en i trä utformad fronton. Gården är belagd med gräs och kullersten och har en växtlighet som domineras av höga träd och murgröna.