Adelsgatan 2B-2C
—-Nuvarande (2020)—-
Ateljé Malena
—-Tidigare företag———-
Make up Store,
Salong Tidlös,
Elmgrens manufaktur,
Löfveberg & Petterssons specerier,
Visby Guldsmedsbolag,
Handlare Munthe,
Handlare Gahne,
Bryggare Dahlman.
Byggnaden Adelsgatan 2B-2C ligger i kvarteret Atterdag 6 och uppfördes omkring 1820 som bostadshus med affärslokal i bottenvåningen. Byggnaden inrymmer två butiksutrymmen. Här fanns tidigare ett trähus, förmodligen uppfört under 1600-talet.
Nuvarande verksamhet
Gatuplan
I gatuplanet finns Ateljé Malena, som omfattar båda butiksutrymmen.
Ateljé Malena
”Malenas ateljé utför förstklassigt skrädderi med äkta hantverkskänsla och erbjuder allt från ändringar och lagningar till nysömnad av skräddade plagg som tex. brudklänningar, festklänningar, dräkter och kostymer; tjänster inom möbeltapetsering, gardinsömnad och inredning samt försäljning av tyger och sytillbehör. Min enkla filosofi bygger på äkta kärlek till skrädderikonsten samt på en kärleksfull behandling av alla de material jag använder. Framför allt bygger den på att ge kunderna kvalitet både i valet av material och i utförandet av plaggen. Jag erbjuder en fullständig ändrings- och reparationsservice för både dam och herrkläder och kan ändra allt från byxor som är för långa till att ta hand om den viktiga figuranpassningen av din bal- eller brudklänning”.
Malena Brecevic startade sin verksamhet 1996 med sömnad, möbeltapetsering, försäljning av tyger och mycket mer. År 2012 tog företaget över lokalerna efter Ateljé Anita vid Adelsgatan 2, som hade likartad verksamhet. Affärsrörelsen för Ateljé Malena utvecklades positivt och företaget behövde snart större lokaler. År 2020 flyttade Ateljé Malena sin affär till Adelsgatan 2B-2C. som var grannhuset en liten bit längre norrut. Malena har också haft projektanställning vid Länsteatern i Visby.
Övervåning och vindsvåning
Övervåningen inrymmer en stor 5 Rok hyresrättslägengenhet, 160 m2, med havsutsikt från balkongen på gaveln. I lägenheten finns en Jugendkakelugn. I vindsvåningen finns det 2 lägenheter 3 Rok resp. 2 Rok.
Tidigare företag
Företag | Ungefärlig tid | Ägare/driftansvarig | Anmärkning |
Make Up Store hälsa medicin fotvård | – 2019 | ||
Salong Tidlös | -2020 | ||
Elmgrens manufaktur | 1965 – 1987 ? | ||
Magnussons optik | 1950 – 1981 | Magnusson, Arne Reithner | Ev. Adelsgatan 2 |
Löfveberg & Petterssons specerier | 1921 – 1964 | Gösta Löfveberg | Från Södertorg 21 Till Adelsgatan 2G |
Visby Guldsmedsbolag | |||
Handlare Munthe | 1878 – 1946 | John Munthe | |
Handlare Gahne | 1820 – 18 30? | Jöns Petter Gahne | |
Bryggare Dahlman | slutet 1700-talet | Jöns Dahlman |
Många angivna årtal är osäkra.
Magnussons optik
Magnusson startade sin verksamhet senast i början av 1950-talet, för det var då som Arne Reithner flyttade från Stockholm till Visby och började sin anställning hos Magnussons optik. Efter 20 år i företaget kunde han under början av 1970-talet överta företaget som fortsatte att växa. Mycket av tillväxten berodde på att Arne tidigt kom att intressera sig för kontaktlinser. Han ägnade mycket tid åt att utbilda sig inom området. År 1981 sålde han företaget, som då blev en ny medlem i Synsamkedjan. Hon fortsatte med kontaktlinsrörelsen i sitt hem på Södervärn under namnet Kontaktkliniken AB. Företaget gick bra och Gotland blev det första länet där kontaktlinser blev första valet istället för glasögon efter en kataraktoperation. När Arne började närma sig pensionsåldern och funderade på fortsättningen för verksamheten fick han kontakt med Sten Lutteman. De blev partners 1990 och flyttade företaget efter ett tag till nyinredda lokaler vid Södertorg. De drev företaget tillsammans fram till 1995, då verksamheten övertogs av grannen Synsam. Arne dog 2020-10-02 och blev 89 år gammal.
Löfveberg & Petterssons specerier
Löfveberg & Pettersson tar över Hägg & Johansson
Gösta Löfveberg (1892-1973) och Henry Pettersson startade sin verksamhet genom att ta över Hägg & Johanssons livsmedelshandel vid Stora Torget, sannolikt omkring 1915. Gösta Löfveberg kom att bli den drivande kraften i företaget. Han var född i Slite, och efter anställningar hos Claudelins i Ljugarn och hos Carl Johansson i Visby etablerade han sig som nämnts tillsammans med Henry Petersson vid Stora torget under första världskriget. År 1916 öppnade de också sin nya affär Löfveberg & Pettersson vid Södertorg 21. Det var i den byggnad som numera inrymmer Odds guld. Enligt ett inventarium den 16 april 1916 byggde verksamheten helt på lånat kapital. Delägarna hade med andra ord inga egna medel när de tog över Hägg & Johanssons livsmedelsrörelse för ett belopp om 3 000 kr samt varulagret, värderat till drygt 10 000 kr. Rörelsekapital skaffades genom lån.
Gösta Löfveberg och Leo Wennberg
Henry Petersson lämnade redan 1918 företaget och Gösta tog då in Leo Wennberg som ny kompanjon. De flyttade 1921 affären vid Södertorg 21 en bit bort till nuvarande Adelsgatan 2C. Vid tidpunkten för flytten av Löfveberg & Pettersson till Adelsgatan låg entrén på baksidan i den nya byggnaden in mot gården. År 1932 gjordes en del ombyggnader, så det var förmodligen då som entrén flyttades ut mot Adelsgatan till den norra ingången. Leo Wennberg tog i samband med flytten över lokalerna vid Stora Torget och öppnade där egen rörelse, vilken han senare, 1935, flyttade till Smedjegatan.
22 livsmedelsaffärer innanför murarna
Verksamheten för Lövfeberg & Pettersson utvecklades på ett bra sätt med god ekonomi. Företaget ombildades till AB Löfveberg & Petersson i början av 1930-talet med Gösta Löfveberg som VD. Visby hade 29 detaljhandlare inom livsmedel och speceribranschen år 1931. Av dessa låg 22 innanför muren och 9 utanför. Flest anställda, 7 personer, hade Löfveberg & Pettersson i sin huvudaffär vid Adelsgatan 2. Löfveberg & Pettersson hade också en filial vid Wallers 2 plats och hade också startat en kioskrörelse samt en filial vid Wisborgsslätt. År 1942 tillkom ytterligare en filial vid Länna, Bokströmsgatan 22.
Atterdags självbetjäning
Under de första åren på 1960-talet minskade omsättningsökningen för Löfveberg & Petersson och det började bli nödvändigt att vidta åtgärder för företaget. Gösta Löfveberg beslöt sig 1964 för att överlåta de två filialerna och kioskrörelsen på andra ägare och affären vid Adelsgatan stängdes den 1 juli 1964 för planerad ombyggnad. Själv skulle han fortsätta med huvudaffären, som skulle övergå till självbetjäning. Rörelsen drevs istället i ett magasin om 250 kvadratmeter med självbetjäning. Löfveberg får nog anses ha varit litet sent ute, men han lyckades få fart på försäljningen. Omsättningen blev 1964 2,4 milj kr och steg sedan till 3,5 milj kr 1970. Kvar I bolaget var 14 anställda och även om resultatförbättringen till en början var påtaglig ingav utvecklingen på sikt oro. Det kan konstateras att inte heller 60-talet var en period då specerihandlarna i Visbys innerstad tjänade pengar. De flesta gjorde säkert förluster. AB Löfveberg & Petersson bytte senare namn till Atterdags Handels AB. Efter Gösta Löfvebergs bortgång 1973 överläts bolaget i andra händer.
Gården och gårdshus
Fastigheten Atterdag 6 omfattar en stor tomt med många byggnader, som omger ett stort gårdsrum. Gården var en av de största och mest betydande handelsgårdarna (även kallad köpmansgård) i staden sedan 1600-talet. Gården hotas av omfattande förändringar genom rivning av byggnader mellan gården och Södertorg. Adresserna till Adelsgatan 2 är ganska förvirrande.
Huvudbyggnaden är det stora huset med två våningar och inredd vind, uppfört omkring 1820 som bostadshus och affärshus med adresserna Adelsgatan 2B och 2C mot Adelsgatan och 2A(?) mot gården.
Byggnaden söder om huvudbyggnaden är en tillbyggnad till huvudbyggnaden med adressen Adelsgatan 2 mot Adelsgatan och 2C(?) mot gården. Dess äldsta del är uppförd 1894. Se även Adelsgatan 2 som egen sida under Adelsgatan. Byggnaden är rivningshotad.
Mot Södertorg med adressen Adelsgatan 2D ligger en liten byggnad som används som kiosk och kallas Gottgluggen. Byggnadens äldsta del är uppförd 1931. Huset är rivningshotat.
Till kvarteret Atterdag 6 hör också den byggnad som ligger mot Södertorg med adressen Södertorg 23. Byggnaden uppfördes som en enkelstuga 1883. Den ursprungliga funktionen är oklar. Byggnaden har använts som droskstation, butik, kontor för Handelsbanken och är sedan åter affärslokal.
Byggnaden Adelsgatan 2G vid östra delen av gården uppfördes troligen 1798 som ladugård med lada för tröskverk samt med vinden som sädesmagasin. Byggnaden har sedan varit verkstad och öppnades 1964 av Gösta Löfveberg som Atterdags livsmedelsaffär, vilket var en fortsättning på Löfveberg & Pettersson. Verksamheten pågick till 1972 då Effes livsmedel och diverse affär tog över. Efter 20 år, 1992, las verksamheten om och livsmedels och diverse affären blev Effes restaurang som drevs fram till 2010. År 2012, tog Reinhard Keinprecht hand om restaurangen, som fick ett nytt namn, Wisby Hof Bar & Kök med österrikisk inriktning, där man kan äta bl.a. Wienerschnitzel och dricka öl från Österrike, såsom Stiegel och Gösser. På vindsvåningen finns Klub Himalaya.
Byggnaden med adress Adelsgatan 2F är det gamla ”Huset med målningar” byggt omkring 1255 och som ingår i ringmuren. Byggnaden har också adressen Södra Murgatan 2. Se även under huvudmenyn Ringmuren.
Söder om 2F finns en utomhuslänga från 1880, ursprungligen uppförd som vagns- och vedbod med förråd och avträden, numera enbart förråd. I anslutning till utomhuslängan finns en garagebyggnad uppförd 1928.
Vid infarten till gården mot Södra Murgatan finns en bodlänga uppförd 1995. Längan används som förråd och där finns också en bar öppen sommartid.
Kvarteret Atterdag 6
Kvartersbeskrivning
Kvarteret Atterdag har en avlång trekantsform och är placerat i den sydöstra delen av Visby innerstad. Det gränsar i väster mot Södertorg och mot en kort del av Adelsgatans första del, i nordväst till Södra Murgatan. Mot sydöst är kvarteret avgränsat av ringmuren. Det sträcker sig längs Östermur från Kajsarporten i nordost till Söderport i sydväst. I kvarteret finns en av stadens äldsta byggnader, Huset med målningar. Vid 1300-talets slut började det förekomma en del trähus i området, där samhällets mindre bemedlade bodde. Kvarteret Atterdag finns inritat som bebyggt på en karta från 1646, men har på grund av sin närhet till muren och den sedan länge viktiga infartsporten Söderport, antagligen haft en del bebyggelse redan före detta. I slutet av 1600-talet sträckte sig kvarteret fram till nuvarande kvarteret Tjärkoket i nordost. 1661 togs Kajsarporten upp och omkring hundra år senare delades de båda kvarteren åt. Sedan dess har kvarteret bevarat sin utbredning. Från 1600-talet och fram till 1800-talet beboddes fastigheterna främsta av hantverkare och handelsmän. Från 1800-talets senare del till idag har handeln varit den dominerande näringen i kvarteret. Kvarteret Atterdag består av tre fastigheter. Kv. Atterdag 5 i norr, kv Atterdag 6 i mellersta delen och kv Atterdag 3 i söder. Under 1800-talets mitt inrymdes Gotlands Lantmäterikontor i huvudbyggnaden på kvarterets nordligaste fastighet, Atterdag 5. I kvarterets mellersta del finns nuvarande Atterdag 6, vilken åtminstone sedan 1600-talet varit en av de största och mest betydande handelsgårdarna i staden. Detta faktum präglar ännu fastighetens bebyggelsestruktur. Atterdag 3 omfattar byggnaden Södertorg 25. Omedelbart innanför Söderport finns en stadsägd tomt 1:48, som tidigare hört till kvarteret. Fram till 1947 rymde stadsägan det södra tullhuset, byggt på 1750-talet samt ett mindre uthus. Tullhuset var av sten i två våningar och användes efter lanttullens upphörande till arrestlokal för artilleriets officerare och senare som bostadshus. Från byggnaden och fram till muren i söder fanns ett träplank med port. När gångportar skulle göras vid Söderport, 1947, revs tullhuset, som invändigt bland annat hade bevarade väggmålningar och kakelugnar, samt uthuset. Idag är en del av ytan stensatt trottoar, vilken skiljs från gräsytan med ett träplank. När järnvägen etablerades, under 1870-talet, fick handeln runt Södertorg och Adelsgatan ett uppsving eftersom de resande kom in i staden från stationen som fanns strax utanför porten. Detta präglar än idag byggnaderna längs handelsstråket från Södertorg och längs Adelsgatan.
Fastighetsbeskrivning
Fastigheten Atterdag 6 (tidigare Atterdag 2) var bebyggd redan vid 1200-talets mitt med ett stenhus, som alltså fanns där före muren tillkomst. Huset kallas nu ”Huset med målningar” och införlivade som en del av ringmuren med tre av sina murar. Enligt Schilders karta från 1696-97 bestod Atterdag 6 då av två tomter med tre nummer som i stort sätt motsvarar dagens Atterdag 6.
Den norra tomten var uppdelad i två nummer, nr 381 och 382, båda med gårdsrum och tillhörande kålgård. Nummer 381 låg i östra delen mot muren och var bebyggt med ett hus av trä, lada samt ett stall. Ägaren Jochum Kråmer fick utnyttja det marktorn (Marktorn 48) i ringmuren som låg vid fastighetsgränsen. Tomt nummer 382 var bebyggt med ett trähus, som beboddes av Abdreas Habro. Han ägde inte huset utan betalade hyra till Kråmer. Den södra tomten med nr 5 var bebyggd med ett trähus, stall och lada med tillhörande gårdsrum. Vid den här tidpunkten ingick också stadsvaktens hus, den gamla ”Courtegården”, nuvarande stadsäga 1:48.
De två tomterna kom efter regleringarna vid 1700-talets mitt att tillhöra Klinterotens tredje kvarter med nr 96 för den norra tomten och 95 för den södra. Tomtnumren justerades 1781 så att norra tomten fick nr 97 och den södra blev 96. Enligt husklassifikationen från 1785 var den norra tomten, 97, bebyggd med åtta byggnader. Där fanns det två trähus, ett brygghus, ett malthus, en lada, ett fårhus, ett stall och ett kostall. Tomten ägdes av bryggare Johan Dahlman under slutet av 1700-talet och senare under början av 1800-talet av bryggare Jöns Dahlman och därefter av handlare Jöns Petter Gahne. Gahne köper också in den södra tomten, nr 96, som nästan är helt obebyggd. Där fanns endast ett stall av sten. I och med att en ägare innehar de båda tomterna slås de samman till en fastighet.
Efter en del mindre justeringar av gränserna fick fastigheten beteckningen Atterdag 2 vid indelningen under 1930-talet, som senare ändras till nuvarande Atterdag 6. Kring det stora gårdsrummet ligger 9 byggnader. Gårdsrummet var från 1600-talet en av de viktigaste handelsgårdarna i staden.
Utefter Adelsgatan ligger längst i norr byggnad nr 4 (nummer enligt Visinvent), som är huvudbyggnaden Adelsgatan 2B-2C. Sannolikt hade huset en officiell funktion vid 1800-talets mitt, då det likt andra officiella byggnader är särskilt markerat på en karta över Visby från 1856. Byggnaden uppfördes 1820, sannolikt på platsen för ett av de trähus som omnämnts tidigare för den norra tomten. Byggnad nr 4 uppfördes med en stomme av kalksten, en gulavfärgad, spritputsad fasad och med ett tegeltäckt, valmat mansardtak, vilket ger byggnaden en viss rokokokaraktär. Entrén på baksidan var tidigare entré till en speceriaffär, Löfveberg & Petersson. In mot gården, i öster, har huset en tillbyggnad uppförd med stommar av trä i två våningar som sträcker sig utmed två tredjedelar av huvudkroppens längd. Fasaden är reveterad och taket är ett plåttäckt pulpettak. Byggnad nr 3 är Adelsgatan 2, vars äldsta del uppfördes 1894 med en stomme av trä och som en tillbyggnad till huvudbyggnaden. Senare gjorde två tillbyggnader åt söder och öster med stommar av tegel i två etapper, 1932 och 1942. Byggnaden har entréer mot både gatan och gården. År 1962 tillkom en takterrass till en av bostäderna i byggnad nr 4. Byggnad nr 2 är en kiosk, kallad Gottgluggen, med adress Adelsgatan 2D, vars äldsta del uppfördes 1931. En utbyggnad gjordes 1954 mot norr och öster. Byggnaden har en stomme av trä och betonghålsten. Byggnad nr 1 är en affärsbyggnad uppförd 1883 med adressen Södertorg 23. Den uppfördes som en reveterad skiftesverksstomme i en våning med vind och ett sadeltak med tegel. Den ursprungliga funktionen är oklar men byggnaden var under en tid droskstation, men byggdes om till butik 1947. Handelsbanken hade ett tag kontor i byggnaden, innan den åter blev affärslokal. Byggnad nr 5, med adress Adelsgatan 2G, är en gammal byggnad som uppfördes 1798 som ladugård och lada för tröskverk samt med vindsmagasin. Den uppfördes med en stomme av sten med ett halvt mansardtak som ansluter mot ringmuren. År 1924 byggdes djurstallarna om till magasin, varför tre partier med sammanlagt nio spiltor under tak på stolpar byggdes till åt gården i väster. De sex takkuporna har sannolikt tillkommit senare än den ursprungliga byggnaden, men fanns 1924. Spiltorna revs 1947 då en verkstad med kontor inrättades i den sydvästra delen. En tillbyggnad mot söder gjordes 1954. Marktorn nr 48 i ringmuren ingår som en del av byggnaden. Byggnad nr 6, med adress Adelsgatan 2G är det hus som kallas ”Huset med målningar”. Det uppfördes 1255, innan ringmuren var byggd och kom att byggas in i muren när den lite senare uppfördes där. Läs mer om Huset med målningar under ringmuren. Byggnad nr 7 är en utomhuslänga i två sektioner. Båda sektioner är uppförda omkring 1880 med stommar av resvirke och papptäckta pulpettak. Den norra delen är i två våningar. Byggnaden uppfördes som vagns- och vedbod med förråd och avträden, numera enbart förråd. Byggnad nr 8 är uppförd 1928 i tegel med plåttäckt pulpettak som garage med två portar. Byggnad nr 9 är en bodlänga uppförd 1995 mot Södra Murgatan. Byggnaden uppfördes på platsen av en äldre stallänga som rev på 1980-talet. Stomme är av trästolpar och huset är täckt av ett sadeltak. Byggnaden används som förråd och en bar öppen på sommaren.